Gondolatok

Kérdések, vélemények, rácsodálkozások a világra.

Címkék

19. (1) age (1) agresszió (1) ágya (1) akarat (1) alkalmazkodás (1) államkassza (1) alzheimer (1) anya (1) apáca (1) átok (1) bal (1) befogadás (1) beilleszkedés (1) blues (1) boldogság (2) bűnözés (1) büntetés (1) bűntudat (1) buss (1) család (1) depresszió (2) depresszív (1) díszítés (1) dollard (1) drog (2) drogambulancia (1) egészség (1) egó (1) együtt (1) élet (1) életrajz (1) elfogadás (3) ellen (2) ellenség (1) ellentét (1) elmélkedés (1) élő (1) előítélet (1) ember (2) emberi dolgaink (1) én (1) épület (1) ér (1) erőszak (1) érték (1) fejlődés (1) félelem (1) felelősségtudat (1) felettes (1) felismerés (1) feloldozás (1) félreértés (1) figyelem (2) figyelmesség (1) frász (1) freud (1) frusztráció (1) genuin (1) gonosz (1) gyász (3) gyerek (1) gyereknevelés (1) győzelem (1) halál (1) halálfélelem (1) hangulat (2) hasonlóság (1) haszon (1) helyettesítő (1) henrik (1) hiedelem (1) hipotézis (1) hit (1) homlokzat (1) humor (1) igazi (1) igazság (1) internalizáció (1) intézkedik (1) intimitás (1) ismerősség (1) játék (1) (2) jobb (1) jövő (1) kálnoky (1) kapcsolat (5) kariatida (1) kiskirály (1) kiút (1) kommunikáció (2) kompromisszum (1) koncz (1) követelmény (2) közelség (1) közös (1) kupola (1) kutatás (2) lászló (1) leary (1) lélek (2) lelkiismeret (1) lezárás (1) lgt (1) lsd (1) magánügy (1) magány (1) major (1) malacrajz (1) másik (2) megcsalás (1) megegyezés (1) mennyit (1) miért (1) mítosz (1) műfordítás (1) működés (1) művészet (1) nagy (1) német (1) néni (1) nevelés (2) new (1) nincs (1) (1) ő (1) önállóság (1) önbizalom (1) önértékelés (1) önértékelési (1) önismeret (3) önmagunk (1) önsorsrontás (2) összeillés (1) párkeresés (1) paródia (1) politika (1) prokrusztész (1) pszichedelikus (1) pszichológia (1) pszichológus (2) rettegés (1) rossz (1) segítség (2) semmi (1) sors (1) spekuláció (1) szabad (1) szabadság (1) szemetelés (1) szenvedés (1) szépség (1) szer (1) szerelem (1) sziszifuszi (1) szocializáció (1) szociálpszichológia (1) szomszéd (1) szorongás (1) szubjektív (1) szülő (1) tananyag (1) tanóra (1) társ (1) teszt (1) timothy (1) timpanon (1) tökéletes (1) török (1) tréfás (1) tünet (1) udvariasság (1) új (1) változás (1) város (1) véglegesség (1) velvet (1) verekedés (1) vezeklés (1) video (1) virtuális (1) weöres (1) win win (1) xix. (1) zárda (1) zavar (2) Címkefelhő

 

Kicsiként még egyszerű a világ. A Mindenséget jelenti, ha anya megölel, és az Armageddonnal ér fel, ha eltaszít. Nincsenek kételyek. Nincsenek szintek, kvóták.

Ahogyan lassan tágul a világ, s vele zsugorodik a szobád, egyre több a bizonytalan az életedben. Egyre több a követelmény, aminek meg kell felelned ahhoz, hogy szeressenek.

 

Mire eléred a felnőttkort, már tudod, hogy nem kapod ingyen. Már nem is reméled. Már ismered a szabályokat, sőt, már te magad is szabsz feltételeket.

 

Első osztályban nálunk a törpe dívott. A hét törpe, kis igazolványképnyi kartoncetlire nyomdázva.

A törpe jó.

Kapod, amikor ügyesen felelsz, szépen ülsz, nem maszatolsz, nem nevetgélsz, buzgón csillogó szemmel figyeled a nagy felnőttet.

És volt a róka.

A róka nem jó. A rókát a rossz gyerekek kapják. A mászkálósak, a kérdezősködők, a ficergők, a beszélgetők, az elmélázók.

Ha összegyűlt a hét törpe, azért ötös járt. A rókából már öt is elég volt a megszégyenítő egyeshez.

A tanító néni gondban volt velem. Öntörvényű gyerek voltam, hangulatfüggően viszonyultam az iskolához. A törpék és rókák jól megfértek nálam együtt.

Na igen ám, de kisdobos nem lehet ám akárkiből! Azt ki kell érdemelni. És mi annak a módja? Előbb megszerezni a kék szalagocskát, majd a piros gombot. Ezt csak a szorgalmas és jó gyerekek kaphatják meg, akiken máris látszik, h majd dolgosan építik a szocializmust.

Már mindenkinek volt piros gombja. Már lassan véget ért az első osztály, és csak az én iskolaköpenyemen csúfolkodott a – roppant nehezen szerzett – kék szalagocska.  

Szerencsére kvótára dolgoztak - legkésőbb évzáróra minden kis rebellisnek is tudnia kellett beilleszkedni, és punktum. Többször is aláhúzva, miszerint nem érdemlem meg, de mégis megkaptam a gombocskát, majd ennek folyományaként ünnepélyesen kisdobossá lehettem az évzárón.

Na, nem mintha ezzel megtanultam volna, hol a helyem.

De azt igen, h ezeknek én sosem leszek elég „jó”.

Nem érek annyit...   

 

 

 

Két elcsípett pillanat, melyek megmozgatták emlékeim: 

 

Nagymama és két gyermek siet az utcán. Nyilván hivatalos iskolából-hazakísérés.

A kicsi vékonyka, színes, ugribugri, vigyori. Még.

A nagy elhízott, lompos, mogorva. Már.

A kicsi lelkesen csipogja, mamija kezét szorongatva: És képzeld, fogok kapni 500-at, és kaptam a múlt héten is, amikor… - a nagy gúnyosan közberöffen: Azt te csak hiszed! A csillagért csak 300 jár, jegyezd már meg!  

 

 

 

Sétálósan közeledik a pár. Összebújva-fonódva. A férfi 30 körüli lehet. Kopaszra borotvált, bőrdzsekis, újgazdag macsó-fajta. A nő jóval idősebbnek tűnik. Elegánsan öltözött, budai úriasszony külsejű. Nem kelt bennem megütközést különbözőségük, mert hasonlóságuk a szembetűnőbb – a szerelmes összeölelkezés.

A férfi valami pajzánt súghat asszonyának, mert az halkan felnevet. A férfi is mosolyog, miközben hirtelen mozdulattal átkarolja, magához rántja a nőt, és olyan romantikus-regényes, hátrahanyatlós csókot nyom a szájára.

A vad szenvedély közben leesik az asszony napszemüvege. A férfi csak egy pillantás vet oda, majd tovább sétál. A nő lehajol, felveszi a szemüvegét, majd gyorsított léptekkel igyekszik távolodó kedvese után… 

 

 

Hamar meg kell tanulnunk, hol a helyünk, ha életben akarunk maradni.

De milyen árat fizetünk ezért?

Mennyit ér a lelked?

 

Címkék: lélek érték alkalmazkodás elfogadás ér mennyit követelmény

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kokenyvera.blog.hu/api/trackback/id/tr622923976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása